maandag, 27 december 2010

178 - Verklaring X’tus

01-2011.jpgJaja, jullie hebben gelijk: een kerstman op zijn kop, twaalf eendjes, een gordijn achter een zee van blauwe lijnen ... Een woordje uitleg bij ons kerst- en nieuwjaarskaartje is hier misschien wel op zijn plaats.

Ieder jaar, als mijn lieve halve trouwboek vraagt om haar vriend, de kerstman, aan het balkon op te hangen, neem ik dat graag een beetje letterlijk.

Herinner u hoe ik mij telkens kan uitleven met die Amerikaanse verbasterde Sinterklaas (klik hier voor gidsjoris: die onnozelaar is er weer - 12/12/2007).

Hij is hier via de Skandinavische landen binnengesmokkeld door Coca-cola (*1).

Dit jaar heb ik onze indringer met zijn poep naar de mensen gehangen, maar ten huize van Gidsjoris pakte dat geen verf. Dus hebben we hem maar met zijn knikker naar beneden geflipt.

 

Als volleerde apostelen melden de twaalf kwakjes ons de blijde komst van ons eerste kleinkind Bo-Lowie. We houden hem voorlopig nog achter het gordijn in de heerlijke privésfeer.

 

Onze kwakjes varen lustig verder door 2011, liefdevol op weg naar de voortzetting van ons blij geluk, bestemming Ethiopië.

 

(*1) Christoffel Columbus, die in 1492 het Noorden was kwijtgeraakt, ontdekte per toeval Amerika en vanaf dan was het ginder naar de knoppen.

St.-Nicolaas wordt daar Santa Claus genoemd en die Amerikanen gaan later de brave man in verband brengen met het kerstgebeuren.

Geleidelijk komt Santa Claus, met een flesje cola in zijn pollen, afgezakt naar de Scandinavische landen. Ginder ver steken ze een slee onder zijn zitvlak en die slee laten ze dan voorttrekken door een rendier. Uiteindelijk komt hij bij ons terecht als de kerstman.

Ons kerstmannetje is dus een door de Amerikanen verbasterde Sinterklaas.

(gidsjoris december 2005)

16:08 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2)

donderdag, 21 oktober 2010

Nu gij ...

101021-JM2740b-Kathedraal.jpg

300.000 kilometer per seconde, zegt je dat iets? Yes, de snelheid van het licht. Gewoon tot 10 tellen en het licht heeft 3 miljoen kilometer afgelegd. Hoeveel kilometer dat per dag is, dat wil je niet weten, maar we geven het toch: we hebben het over 26 miljard kilometer. Op een jaartje geeft dat zowat 9500 miljard kilometer.

Nu hebben ze toch zekers een sterrenstelsel ontdekt dat 13 miljard lichtjaar van ons verwijderd is. Dat sterrenstelsel is amper 600 miljoen jaar jonger dan de oerknal, of wat daar voorlopig voor moet doorgaan.

Als we dat lichtjaar, of die 9500 miljard kilometertjes, vermenigvuldigen met 13 miljard, dan komen we uit op zowat 123.000.000.000.000.000.000.000 kilometertjes, of 1.000.000.000.000.000.000.000.000 keren de hoogte van onze Antwerpse Kathedraal.

Nu gij!...

23:04 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0)

woensdag, 20 oktober 2010

De Kathedraal in 100 stukjes

De Kathedraal in 100 stukjes

 

We missen echt ons archief per rubriek! We zullen dus maar weer eens aanloggen bij skynet, want... waar waren wij? Oh ja, aan stukje 67, nog 33 te gaan. Het is al zo lang geleden dat we niet meer weten wat we allemaal geschreven hebben. 101020-JGL5596b.jpg 

Wat we in ieder geval nog moeten doen zijn de biechtstoelen met hun boeiende symboliek.

We moeten wel nog een boel foto’s nemen, maar binnenkort gaan we verder met stukje 68.

De tentoostelling ‘De Reünie’ met die 12 verbazingwekkende altaarstukken, blijven gelukkig nog een hele tijd in de kathedraal. Niets houdt ons tegen om ze in onze reeks op te nemen. Geloof me, dat wordt lachen en bewonderen. 

Oh wacht even, telefoon.

-          Hallo Luyten.

-          Ha Joris, Achile hier. Ik heb een probleempje voor de Nederlandstalige rondleiding van nu vrijdag 22 oktober, om kwart na twee. Kan jij mij vervangen?

-          Met veel plezier Achile.

Jullie zijn natuurlijk van harte welkom. Die rondleiding wordt u aangeboden door de Kathedraal. Tot vrijdag 22/10 om 14u15?

 

10:32 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0)

woensdag, 13 oktober 2010

De pesttante

Alle twijfel is nu weg. In de middeleeuwen  tot in de 19e eeuw, waren het wél echte pestepidemieën die een derde van de Europeanen liquideerde. Geen virussen of welke andere ziekte dan ook. De ‘zwarte dood’ werd veroorzaakt door de ‘Yersinia bacterie’, verspreid door ratten- en mensenvlooien.

Die pestbacterie werd, door de universiteit in Mainz, teruggevonden in het DNA uit de skeletresten van 76 slachtoffers uit Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland, en Nederland. Zo vond men ondermeer in massagraven te Bergen op Zoom opvallend goed bewaard DNA van de pestbacterie: de ‘Yersina pestis’.

101033b-060324-Tante Troela.jpg

 

We wensen het niemand toe, zelfs niet aan Ta...

 Allee vooruit, omdat jullie het zijn; op algemene aanvraag: een primeur. Het wapenschild van Tante Troela hebben we al getoond (klik maar op de foto).

 

Van pesttante Cruella tonen we nu voor het eerst het ware gelaat!

101033-Cruella-JGL3263.jpg

 Voilà!

 

 

 

14:33 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0)

maandag, 11 oktober 2010

Aureolen

Aureolen

 

Hoe zat dat nu weer met die aureolen?

Wel, zoals beloofd hebben we het opgezocht en we weten plots terug waarom we het geschreven hebben.

101011-Aureolen.jpg

Hoezeer Tante Troela en Tante Cruella zich ook uitsloven om die lach van ons gezicht te vegen, het lukt hen nooit, de krengen.

Toegegeven, heel af en toe schrijven we een naar boven gekropen frustratietje weg. Toch houden we hardnekkig vast aan een zekere vorm van optimisme, en alle middelen zijn goed om positief te denken. Soms vinden we er zelfs een schietgebedje voor uit; dat kan wonderen doen.

Klik maar op de foto, tover een glimlach op uw snoet, schrijf een commentaartje, en er vliegt misschien een ufo in uw richting!

22:14 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (1)

zondag, 10 oktober 2010

101010

101010

 

Er zullen op deze heuglijke dag wel meer blogs verschijnen met deze titel en de vraag: waar denk je aan met 101010. Wel, we zullen dat eens vlug vertellen zie: vandaag zou mijn schoorvader 100 jaar geworden zijn!

Onze redactie was van plan om vandaag de vloer te vegen met Tante Troela en Tante Cruella maar ze zullen moeten wachten met dat eerbetoon. 101010-Wowa.jpg

Op de verjaardag van onze halve trouwboek hebben we ooit een aureooltje naar schoonpapa gegooid, klik maar op de foto. Een van de kleinkinderen vond ‘Opa’ een beetje moeilijk om uit te spreken, en maakte er ‘Wowa’ van.

Ooit schreven we iets over dat ‘aureooltjes smijten’, we zoeken het op voor u. Ze zullen zeker niet naar die twee tantes gemikt worden. Dat worden potten zonder bloemen.

 

Blijf dit volgen, we gaan hier nog een en ander uit onze mouw schudden.

11:52 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3)

woensdag, 06 oktober 2010

Mis-leiding

Mis-leiding

101006-JL4980-Bricoleren.jpg

Tja, ’t zal niet gemakkelijk gaan vandaag.

Vorig weekend hebben we het aangedurfd om de nieuwe thermostatische badkraan te plaatsen. We hebben die kraan anderhalf jaar geleden gekocht, omdat de oude gewone mengkraan aan het stremmen was. Nu zat het aan de warmwaterkant helemaal vast, we moesten dus wel in aktie komen.

Het is gelukt maar er is wel een klein probleempje : we kunnen niet meer douchen.

Draaien we de rode temperatuurkraan richting koud, dan krijgen we gloeiend heet water. Dan maar naar de hoogste temperatuur gedraaid en het water wordt ijskoud. Iets tussen de twee gaat niet.

Reden: Het warme water komt daar uit de rechter buis en de linker buis voorziet ons van koud water.

Dus je hoort ons niet meer vandaag tot we dit hebben opgelost.

Amuseer jullie nog vandaag, wij gaan daar ook ons best voor doen.

10:12 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (1)